Trøndelag Sankeri AS er en sankebedrift som tilbyr leveranse av ville vekster til restauranter. Til de som ønsker å lære mer om ville råvarer deler vi vår kunnskap med opplevelser, kurs og foredrag. Bedriften ble etablert i 2019 av villbonde Jim-Andre Stene og består nå av 16 villbønder som har en enorm lidenskap for faget og er nysgjerrige og kompetente på det biologiske mangfoldet.

Vi fokuserer på bærekraftig sanking og høster skånsomt for at artene og økosystemene er mest mulig uendret fra år til år. Vi ønsker et minst mulig avtrykk etter oss og respekterer naturen slik den er. Vi setter bærekraft i høysetet med å levere råvarer som ikke krever nedbygging av natur,  ekstra vann,  farlige kjemikalier, store klimautslipp og mye energi. Samtidig vokser råvarene på sitt perfekte sted, med sitt foretrukne lys, i sin perfekte jord omgitt av mikroorganismer som gir plantene det de trenger for å være friske, robuste og smakfulle. Ordet «ugress» refererer til planter som vokser der de ikke er ønsket, hadde vi spurt naturen hadde den betegnet menneskelig aktivitet og artene vi planter for ugress. For oss er ugress naturens produksjon av de mest lukrative råvarene.

Les historien til sankeriet her
Om oss

Trøndelag Sankeri

Om Jim-André


Jim-André Stene, født 1982, vokste opp i Steinkjer i Trøndelag. Bakgrunnen til Jim-André er langt fra tilknyttet sanking, mat eller biologi. Han studerte musikk,  før hans reise gikk til Afghanistan som soldat i to kontigenter etterfulgt med 10 år som selger og salgssjef på kontor. Det har hele tiden vært en rastløshet som ikke har blitt tilfredsstilt, helt frem til i 2015. Høsten 2015 skulle Jim-André og familien i skogen for å plukke kantareller. Denne høsten møtte Jim-André naturen på en måte som kanskje kan sammenlignes med når mennesker blir religiøse.

Meningen med å finne mat i naturen ga en enorm tilfredstillelse og dekket noen grunnleggende instinkter og behov. Følelsen og nysgjerrigheten på soppriket eskalerte til at både Jim-André og kona Therese ble soppsakkyndig i 2016. Interessen stoppet ikke der, hver en ledig anledning gikk med til å lære nye arter og utforske naturen. Frustrasjonen av å sitte inne på et kontor store deler av dagen å se den nydelige naturen fra vinduet økte følelsen på at det var grunnleggende feil å ikke være en del av naturen. I 2019 tok Jim-André valget om å si opp jobben for å kunne leve av lidenskapen. Dette resulterte i Trøndelag Sankeri som nå leverer ville råvarer til ca 130 restauranter i Norge og 16 sankere som lever i symbiose med naturen hver eneste dag.

Våre sankere